Ambachtseconomie (opiniestuk Volkskrant)

Krijg er koppijn van. Zo zijn we tegenwoordig bezig met ons hoofd. Begint al op de basisschool waar alles draait om lezen, schrijven en rekenen. In de kleuterklas krijgen kinderen al hun eerste toets. We mogen blij zijn dat ze nog tijd hebben om te spelen.
Ben je geboren met een paar hersens die minimaal Havo niveau aan kunnen dan stel je wat voor in Nederland.

We vergeten vaak totaal dat mensen niet alleen hoogbegaafd kunnen zijn met hun hoofd maar ook met hun handen! Eigenlijk zouden we per direct de onderverdeling hoog- of laagopgeleid af moeten schaffen. Het gaat niet om hoog- of laag. Het gaat om het kunnen benutten van de talenten die je hebt. Het huidige leersysteem legt veel te veel het accent op de intellectuele capaciteit van de leerling en te weinig op het talent.
Als je excellent kunt leren dan krijg je een pluim. Heb je echter twee gouden rechterhanden dan is het leuk als hobby maar echte stimulans en waardering om daarmee verder te gaan is er nauwelijks. Dit begint al op de basisschool en werkt door tot in het VMBO. Op het grootschalige VMBO worden veel talenten helaas nog steeds niet volledig benut. Hoorde van een docent dat leerlingen van een bakkersopleiding met een 9 voor broodbakken maar een 3 voor Engels hun diploma niet kregen. Op deze manier demotiveer je een grote groep kinderen en mensen die we juist ontzettend hard nodig hebben.

Als we niets doen kampt Nederland over 9 jaar met een tekort van een kwart miljoen vakmensen. Het Hoofdbedrijfschap Ambachten kwam vorige maand met dit schrikbeeld. De ambachtseconomie wordt al veel te lang ondergewaardeerd in het beleid. Er is vaak nauwelijks aandacht voor. Hierdoor dreigen vakkennis en vaklieden te verdwijnen, onder andere vanwege vergrijzing. In het beleid moet we meer aandacht gaan besteden aan de sociaal-economische en culturele betekenis van de ambachtseconomie. Meer waardering voor vakmensen en het aanjagen van initiatieven die de kennis en aandacht voor ambacht stimuleren en versterken.

Veel bedrijven die werkzaam zijn in de ambachtseconomie hebben moeite met het vinden van opvolgers en personeel. Er is een tekort aan bakkers, slagers, loodgieters, lassers, timmermannen, fietsenmakers, glazenwassers, stratenmakers, enz.
Alles begint bij het ambacht. Zonder vaklui zijn we nergens. Hebben we geen huis, geen straat, geen auto, geen kleding, geen eten, niet eens water uit de kraan. Het wordt tijd dat we ons daar weer bewust van worden. Talentvolle mensen die niet alleen met hun hoofd kunnen werken maar vooral ook met hun hart en handen. We hebben ze hard nodig!

Hoe zou de wereld er uit zien zonder ambachten. Onderstaand filmpje lijkt me verhelderend genoeg…
http://www.youtube.com/watch?v=1TwIUgd7eb0

(Bovenstaand opiniestuk is gepubliceerd in de Gelderlander & de Volkskrant)

Over Anna-Lena

Statenlid PvdA provincie Gelderland & lijsttrekker waterschap Rijn en IJssel
Dit bericht is geplaatst in Werk & onderwijs. Bookmark de permalink.