Afscheid van de gemeenteraad

Maandagavond 16 mei nam ik na zes jaar afscheid van de gemeenteraad Oude IJsselstreek. De reden hiervan was mijn verkiezing in de staten van Gelderland.
Hierbij mijn ‘afscheids-speech’…

Politiek. Waarom doe ik dit in hemelsnaam? Een vraag die ik mezelf sinds ik raadslid werd in 2005 regelmatig heb gesteld. Het kost je ontzettend veel tijd en je doet het eigenlijk nooit goed.

Politiek. Ben er al lang achter dat het niet alleen maar gaat om het realiseren van de beste plannen maar vooral ook om wie heeft de grootste belangen. Welke deals zijn er gemaakt tussen coalities en wie heeft de grootste mond. Soms worden er deuren voor je neus hard dichtgeslagen.

Politiek. En dan zoek je in de provincie een nog groter circus op wat nog meer tijd gaat vergen, minder opbrengt en waarschijnlijk nog verder afstaat van de burger terwijl juist het contact met de mensen zo mooi is.

Wat ik echter ook geleerd heb in de afgelopen jaren is dat het leven niet altijd logisch is.
Ben er van overtuigd dat je moet doen waar je achter staat en moet gaan voor de idealen die je hebt. In mijn ideaalwereld staat niet alleen het economisch, maar vooral ook het sociale en groene belang voorop. Wat is waardevol voor de lange termijn.
Tijdens mijn raadsperiode heb ik bij onderwerpen die mij aan het hart lagen regelmatig te horen gekregen: Daar gaat de gemeente niet over, de provincie draagt ons dat op. Daar kunnen wij niets mee.

Tsja, en dan is de keuze simpel. Als ik sommige zaken in de gemeente niet kan bereiken, dan gaan we toch in de provincie verder aan de slag. En inmiddels heb ik hierdoor prima contacten in Den Haag waar ook al het nodige gaande is. Ook een weg van duizend mijl begint met een enkele stap en zo zie ik het binnen de politiek ook. Als je weer is een dichte deur tegenkomt dan moet je gewoon vol goede moed op zoek naar een andere ingang.

Politiek. Weet ook waarom ik er zeker mee door zal gaan.
Als je wat wil bereiken dan moet je wel op de plek gaan zitten waar de besluiten genomen worden. Als je niets doet weet je zeker dat er niets zal gaan veranderen.

En er zijn ook ontzettend veel mooie kanten aan de politiek.
Je leert veel bevlogen en fantastische mensen kennen. Je kunt mensen helpen en ondersteunen en je kunt samen prachtige projecten van de grond krijgen. En je kunt zeggen wat je wilt van de gemeente Oude IJsselstreek maar niet dat er niets gebeurt. Ben er best trots op dat ik met deze club samen heb mogen werken. Wil uiteraard de PvdA, maar ook alle andere partijen, ambtenaren, organisaties en andere aanwezigen hiervoor bedanken.

Vandaag neem ik afscheid van de gemeenteraad maar ik zie het eigenlijk niet echt als een afscheid van de mensen die hier aanwezig zijn. In de provincie heb je veel te maken met de gemeenten en ik ben binnen deze gemeente ook zeker nog niet klaar.
Zal jullie vast nog wel tegen komen dus ook al neem ik hier dan afscheid.
Jullie zijn nog zeker niet van me af 😉

Over Anna-Lena

Algemeen bestuurslid waterschap Rijn en IJssel & voormalig statenlid provincie Gelderland (2011 - 2019)
Dit bericht is geplaatst in Diversen. Bookmark de permalink.