Met jongeren naar de Tweede Kamer

Dinsdag 16 november heb ik samen met 14 jongeren van onder andere de Bluemers, de Wesenthorst en het Isala College en fractieleden van de PvdA Oude IJsselstreek een bezoek gebracht aan de Tweede Kamer in Den Haag. Deze jongeren hadden in 2009 en begin 2010 een zeer actieve bijdrage geleverd aan de jongerendebatten in de gemeente Oude IJsselstreek (die ik mede had georganiseerd) vandaar dat ik ze graag kennis wilde laten maken met het centrum van het politieke debat.

Eerst was er uiteraard een rondleiding en een bezoek aan de Tweede Kamer waar vrijwel alle leden van de verschillende politieke partijen aanwezig waren vanwege “het vragenuurtje”.

Op mijn initiatief konden de jongeren daarna discussiëren met Tweede Kamerlid Lutz Jacobi. Vragen die aan de orde kwamen waren: Hoe ben je in de politiek terecht gekomen, waarom kies je voor een bepaalde partij en wat doet een Tweede Kamerlid nu eigenlijk allemaal. De jongeren wilden echter ook weten waarom er geen Ov-jaarkaart is voor het MBO en ze vroegen zich af waarom er gekozen is voor het verplicht halen van een voldoende voor bepaalde vakken. Ook de rol van de koningin bij de formatie kwam aan bod en daarnaast is er een flinke discussie gevoerd over de rol van de media bij de beeldvorming rondom de politiek.

De jongeren hebben Lutz Jacobi in ieder geval overtuigd dat er in de Achterhoek genoeg talent zit wat mee wil denken over welke kant we op moeten gaan met Nederland en ze zegde toe dat ze zeker een keer langs komt om verder te debatteren.

Over Anna-Lena

Algemeen bestuurslid waterschap Rijn en IJssel & voormalig statenlid provincie Gelderland (2011 - 2019)
Dit bericht is geplaatst in Jongeren, Werk & onderwijs. Bookmark de permalink.