Regels versus principes

Als overheid (en als ouders) bedenken we allerlei regels. Vaak zeer nodig maar hoe gaan we ermee om. Bereiken we er mee wat we nu eigenlijk willen. Zouden we misschien niet veel meer aandacht moeten schenken aan principes? Volgens de Van Dale is een regel een voorschrift of verordening. Een principe daarentegen is een overtuiging die aan iemands handelen ten grondslag ligt, een grondbeginsel oftewel een regel op zichzelf.

Regels worden verzonnen om problemen te voorkomen (vaak ook nog in een bepaalde tijd of situatie) maar zijn er meestal vooral om symptomen te bestrijden. Als we de betreffende regel overtreden dan krijgen we een straf of boete. Tenzij de overtreding niet wordt gezien, dan heb je geluk en volgen er geen sancties. (Regelmatig hoor je bijvoorbeeld “stoere” verhalen van mensen die met teveel biertjes op naar huis rijden want er wordt toch bijna niet gecontroleerd)

Principes zijn de wetten der natuur. Als je ze niet eert, dan zijn er natuurlijke wetten die zonder uitzondering tegen je zullen werken. Als we meer zouden doen met psychologie en communicatie tussen mensen dan zouden een groot aantal problemen niet ontstaan en heb je dus eigenlijk niet eens regels nodig. (Uit principe drink je geen alcohol als je nog moet rijden omdat je weet dat je reactievermogen dan lager is en je minder snel kan reageren op mede weggebruikers en scherpe bochten).

Het is verrekte makkelijk om een regel te bedenken. Een regel kun je vandaag verzinnen en morgen vaststellen. Handhaven is dan wel een ander verhaal maar je kunt in ieder geval zeggen dat je er (op papier) alles aan hebt gedaan. Als we echter willen dat een probleem ook echt op de lange termijn opgelost wordt dan zullen we er toch meer aan moeten werken om mensen bewuster te maken van hun principes en vooral ook voor de verdere gevolgen hiervan. Dit kost echter tijd, aandacht en ruimte om te leren. En dat is nu juist waar het tegenwoordig vaak een beetje aan ontbreekt…

Over Anna-Lena

Algemeen bestuurslid waterschap Rijn en IJssel & voormalig statenlid provincie Gelderland (2011 - 2019)
Dit bericht is geplaatst in Diversen. Bookmark de permalink.