Bij Pauw & Witteman

Maandag 22 februari heb ik bij het “Hollands Humeur Debat ” van Pauw & Witteman en de Volkskrant vragen gesteld aan toenmalig minister Ab Klink. Als raadslid in de gemeente Oude IJsselstreek maak ik me ernstig zorgen over de manier waarop de overheid omgaat met de gezondheidsrisico’s van de intensieve veehouderij voor zowel mens als dier. Mijn vraag aan Ab Klink was dan ook waarom de gezondheidsrisico’s nog steeds niet goed mee meegenomen worden als het gaat om uitbreiding en nieuwe vestiging van de intensieve veehouderij. Hij gaf hierop onder andere aan dat dit hele verhaal vooral ook vervelend is voor de bedrijfsvoering van de ondernemers.

Na de uitzending dacht ik hier even verder over na. Ziekteverwekkers zijn vaak sluimerend aanwezig in mens en dier, maar dat hoeft niet altijd tot uitbraak van een ziekte of een epidemie te leiden. Volgens deskundigen neemt die kans wel toe naarmate er grote hoeveelheden dieren dicht op elkaar worden gehouden. Als je kijkt naar de maatschappelijke onrust rondom de intensieve veehouderij en de trage manier waarop de overheid bijvoorbeeld reageerde op de Q-koorts, moeten we dan nu al niet meteen actie ondernemen, om er voor te zorgen dat de risico’s zo klein mogelijk blijven?

Als er een ziekte uitbreekt dan is dat inderdaad heel vervelend voor de ondernemer, maar ik vind het persoonlijk toch vervelender voor de mensen en dieren die ernstig ziek worden of zelfs overlijden. Daarna had de heer Klink het erover “dat we anders maar alle dieren in de wereld moeten opruimen”. Er was helaas te weinig tijd maar ik had graag onderstaand lijstje opgenoemd en dan gaat het alleen nog om Nederland:
1997/1998: Varkenspest – 11 miljoen varkens geruimd, meeste preventief.
2001: MKZ – 260.000 koeien, schapen en geiten afgemaakt.
2003: Vogelgriep – 30 miljoen kippen vergast.
2010: Q-koorts – ruim 40.000 geiten geruimd, 6 doden, paar duizend mensen ziek.
Dan heb je nog de MRSA-bacterie waarvan de oorzaak wordt gezocht in het antibioticagebruik van onder andere de varkensboeren en tot slot de Mexicaanse griep die nota bene ontstaan is uit genetisch materiaal van menselijke griep, vogelgriep en varkensgriep.

Wordt het niet hoog tijd dat er als het bijvoorbeeld gaat om uitbreiding en nieuwbouw van de intensieve veehouderij niet alleen een Milieu-effectrapportage maar vooral ook een Gezondheids-effectrapportage wordt opgesteld voor zowel mens als dier? Waar wachten we op?

Over Anna-Lena

Algemeen bestuurslid waterschap Rijn en IJssel & voormalig statenlid provincie Gelderland (2011 - 2019)
Dit bericht is geplaatst in Landbouw & natuur. Bookmark de permalink.