Initiatiefvoorstel jongerenparticipatie

Tijdens de raadsvergadering van de gemeente Oude IJsselstreek 2 april in zaal Köster te Etten was er een grote groep van ruim twintig jongeren aanwezig. Ze waren er naar aanleiding van het initiatiefvoorstel jongerenparticipatie dat op de agenda stond. Een voorstel van mijn hand. Hiervoor heb ik op de verschillende scholen voor voortgezet onderwijs in de gemeente gesproken met de jongeren zelf en gevraagd of ze mee wilden denken en doen.

Voor het eerst sinds tijden was tijdens de raadsvergadering de publieke tribune gevuld en de gemiddelde leeftijd van de aanwezigen een heel stuk naar beneden gehaald. Vooraf aan de vergadering hebben de jongeren gesproken met burgemeester Hans Alberse waar ze kort hoorden hoe de gemeente en de raadsvergadering in zijn werk ging en zelf ook aangaven hoe zij over verschillende zaken dachten.

Voor het agendapunt ‘Initiatiefvoorstel periodiek jongerendebat en flexibele vorm van jongerenparticipatie’ hadden drie jongeren aangegeven te willen inspreken.
Kyra Wieggers (Bluemers), Janneke Pijnenburg (Wesenthorst) en Jelko Arts (Isala College) lieten zien niet onder te doen voor menig ervaren raadslid.

Naast positieve woorden over het initiatiefvoorstel, ‘Waarom is men niet veel eerder op het idee gekomen om jongeren meer te betrekken bij de gemeente en de politiek’, namen ze gelijk van de gelegenheid gebruik de raadsleden te wijzen op punten in de gemeente waar meer aandacht aan geschonken mag worden zoals:
– Veiliger schoolroutes
-Betere communicatie naar de jongeren als hun ontmoetingsplek verwijderd wordt (komt bijvoorbeeld de skatebaan in Terborg wel weer terug)
-Meer goede ontmoetingsplekken, jongeren worden nu vaak weggestuurd terwijl niet duidelijk is waar ze dan wel terecht kunnen
-Er is in de gemeente bar weinig te doen voor de jongeren, hier zou meer aandacht voor mogen zijn
-Hoe serieus moeten ze de regels nemen als de gemeente zelf niet handhaaft. Als je kijkt naar het rookverbod dan zie je in sommige café’s toch weer de asbakken op tafel staan. Daarnaast is het voor jongeren onder de 16 vrij gemakkelijk om aan tabak en alcohol te komen en is er bij discotheken nauwelijks controle op leeftijd
-Ook mag de gemeente meer aandacht gaan besteden aan een wat modernere en duidelijker vorm van communicatie over het beleid naar jongeren toe. Waarom geen website voor jongeren en is er al een gemeentelijke hyves?

Gisteravond is in ieder geval heel duidelijk geworden dat jongeren enthousiast mee willen denken en zeker bereid zijn om zelf wat te doen. Het initiatiefvoorstel werd dan ook raadsbreed aangenomen.

Over Anna-Lena

Algemeen bestuurslid waterschap Rijn en IJssel & voormalig statenlid provincie Gelderland (2011 - 2019)
Dit bericht is geplaatst in Diversen, Jongeren, Werk & onderwijs. Bookmark de permalink.