Schilder^sCOOL

FullSizeRender-4

Een goed gesprek gehad met de directeur van de Schilder^sCOOL in Zutphen. Een opleidingsbedrijf van & voor de bedrijfstak schilderen & onderhoud. Er kwamen weer veel zorgen naar voren over de krimpberoepen. Straks een groot tekort aan vakmensen (oa metaal, schilders, stucadoors, loodgieters, metselaars, enz) door vergrijzing & ontgroening. Alleen al in schildersbranche zijn dit jaar landelijk 700 & volgend jaar 3700 nieuwe vakmensen nodig. Dit terwijl de instroom aan leerlingen inzakt.
Verder zonde om te horen dat een stel vakopleidingen op Niveau 4 een aantal jaren geleden is gestopt. Jongeren moeten sinds die tijd namelijk ook een vreemde taal & andere theoretische vakken volgen die weinig met het vak zelf te maken hebben (weten hoe je verf en marmeren in het Engels schrijft…). En dan haken deze jongeren helaas vaak af.

Gelukkig is er in de provincie steeds meer aandacht voor ambachtseconomie, MKB en het werken aan een betere aansluiting tussen onderwijs & arbeidsmarkt. De PvdA Gelderland heeft hier de afgelopen periode ook steeds flink op gehamerd. We zijn er echter nog lang niet. Genoeg werk te doen dus.

Over Anna-Lena

Statenlid PvdA provincie Gelderland & lijsttrekker waterschap Rijn en IJssel
Dit bericht is geplaatst in Jongeren, Werk & onderwijs. Bookmark de permalink.