Gezondheidsproblemen intensieve veehouderij

Image processed by CodeCarvings Piczard ### FREE Community Edition ### on 2013-09-05 08:12:31Z | |

Al geruime tijd zijn er zorgen over de gevolgen van met name de intensieve veehouderij voor de gezondheid van omwonenden. Vandaag (donderdag 7 juli 2016) kwamen de resultaten van het driejarig onderzoek ‘Veehouderij, Gezondheid en Omwonenden’ naar buiten van het RIVM, Universiteit Utrecht (IRAS), Wageningen UR en NIVEL. Uit dit onderzoek komt naar voren dat omwonenden van veehouderijen meer last hebben van luchtwegklachten vanwege een afname van de longfunctie. Volgens de onderzoekers is het aannemelijk dat dergelijke gezondheidsproblemen worden veroorzaakt door de stoffen die afkomstig zijn van veehouderijen, zoals de uitstoot van fijnstof, micro-organismen, endotoxines (bacterieresten) en ammoniak.

Mede naar aanleiding van deze uitkomsten roept GGD GHOR Nederland provincies en gemeenten op om maatregelen te nemen om gezondheidsproblemen te voorkomen en mensen te beschermen. http://www.ggdghor.nl/nieuws/2016/07/07/maatregelen-nodig-om-gezondheidsrisicos-voor-omwonenden-veehouderijen-te-beperken/

Vorige week werd tevens bekend dat de Nationale ombudsman gaat onderzoeken welke lessen de overheid heeft getrokken uit de aanpak van de Q-koorts. Bij de Q-koorts nam de overheid volgens de slachtoffers te laat maatregelen en liet de informatievoorziening richting burgers over de risico’s van met Q-koorts besmette bedrijven te wensen over. Gezondheid en het welzijn van mensen moet altijd prioriteit hebben, het voorzorgsprincipe moet sneller gehanteerd worden. Daarom heb ik hierover schriftelijke vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten.

Over Anna-Lena

Statenlid PvdA provincie Gelderland & lijsttrekker waterschap Rijn en IJssel
Dit bericht is geplaatst in Landbouw & natuur. Bookmark de permalink.