Werkbezoek praktijkschool Winterswijk

shapeimage_1-4

Op vrijdag 29 mei heb ik samen met tweede kamerlid John Kerstens en de raadsleden Goof Pontier, Theo Hartjes en bestuurslid Rody Poelhuis een bezoek gebracht aan praktijkschool Pronova in Winterswijk.

De Achterhoek is een innovatieve regio op vele gebieden en heeft mooie voorbeelden als het gaat om het maken van verbinding tussen jongeren en arbeidsmarkt. Pronova is speciaal middelbaar onderwijs. Er wordt gewerkt met leerlingen die wat meer moeite hebben met leren. Met de juiste begeleiding kun je hun kwaliteiten naar boven brengen en worden ze voorbereid op de arbeidsmarkt. Het leren gaat op een hele praktische manier, waardoor ze vooral leren door te doen. In het eerste jaar maken de leerlingen op Pronova kennis met groen, algemene techniek, verzorging, schilderen, magazijn, koken en detailhandel. Daarna vindt verdieping van de vakken plaats die passen bij de leerling. Hierna kiezen ze voor een opleiding en lopen ze stages in de praktijk.

Tijdens het werkbezoek hebben de leerlingen zelf een rondleiding gegeven door de school en is er gesproken met directeur Roos Willemsen, stagebegeleiders en stagebedrijven zoals bijv. een kringloopbedrijf en Jansen Metal products uit Winterswijk (specialist in metaalbewerkingen). Waar lopen deze bedrijven tegen aan bij de stages en als het gaat om werkgelegenheid voor jongeren die wat extra begeleiding nodig hebben. Wat gaat er goed en wat zou er beter en anders moeten in het beleid. De insteek van deze bedrijven is dat een stagiaire misschien geld kost door de tijd en energie die ze erin steken, maar dat het ook een investering is in nieuwe vakbekwame medewerkers.
Er zijn helaas ook leerlingen die gelijk na hun 18e verjaardag stoppen met school. Ze zien dan niet het belang in om de opleiding af te maken of door te studeren. Dit terwijl ze vaak meer moeite hebben om later aan een baan te komen. Dit is iets waar we werk van moeten maken.

Bij Pronova is er veel aandacht om de leerlingen te leren zelfstandig te zijn en vooral ook weer met enthousiasme en plezier naar school te gaan. Zo krijgen ze vertrouwen in zichzelf en door middel van goede stages zien en ervaren ze hoe mooi het werken in de praktijk is.

De demografische ontwikkelingen in de Achterhoek zorgen er voor dat Pronova actief om zich heen moet blijven kijken. Daarom is men ook de samenwerking aangegaan met Stichting Achterhoek VO. Bij dit werkbezoek kwam in ieder geval naar voren dat het praktijkonderwijs van ontzettend veel waarde is voor de leerlingen die hier gebruik van maken.

Over Anna-Lena

Statenlid PvdA provincie Gelderland & lijsttrekker waterschap Rijn en IJssel
Dit bericht is geplaatst in Jongeren, Werk & onderwijs. Bookmark de permalink.