Schouw waterschap

img-4064

Tijdens de jaarlijkse schouw van Rijn en IJssel bezoeken alle medewerkers en bestuurders van het waterschap verschillende projecten in het gebied. Zelf ben ik dit keer mee geweest met de excursie naar het Beatrix ziekenhuis in Winterswijk. Rijn en IJssel ontwikkelt hier in een knalgele container samen met Nijhuis Industries een uniek zuiveringsconcept waarbij medicijnresten worden verwijderd uit ziekenhuisafvalwater. Nederland vergrijst en daarmee neemt ook het medicijngebruik toe. Jaarlijks komen er ruim 140.000 kg medicijnresten in ons watersysteem terecht. Dit is zorgelijk voor het waterleven en voor de kwaliteit van de drinkwatervoorraden. Uiteindelijk moeten er in de gehele medicijnketen maatregelen genomen worden om de effecten van deze toenemende hoeveelheid medicijnresten te verminderen.
Hierna ging de excursie naar een agrarische ondernemer die meedoet met de Vruchtbare Kringloop Achterhoek en Liemers. Hierin werken nu ruim 350 melkveehouders samen met diverse organisaties aan een duurzame, volhoudbare landbouw. Het gezamenlijk streven is een gezonde bodem, goede gewasopbrengsten en een minimale belasting van het milieu. Waterschap Rijn en IJssel is partner van deze samenwerking vanaf het begin, vooral vanuit het belang om uitspoeling van stikstof en fosfaat naar grond- en oppervlaktewater te verlagen en de sponswerking van de bodem te verbeteren. Kortom, mooie projecten die zorgen voor een gezonde leefomgeving voor mens en dier.

Over Anna-Lena

Algemeen bestuurslid waterschap Rijn en IJssel & voormalig statenlid provincie Gelderland (2011 - 2019)
Dit bericht is geplaatst in Landbouw & natuur, Wonen & leefomgeving. Bookmark de permalink.