Prikkel

img-5105

Was weer even terug in het Huis der Provincie te Arnhem. De provincie Gelderland organiseerde namelijk samen met Waterschap Rijn en IJssel de jaarlijkse Gelderse Waterdag. Trendwatcher Richard van Hooijdonk gaf hier een prikkelend betoog over hoe snel de wereld verandert en hoe belangrijk het is om in te springen op die veranderingen.
Vooral de mogelijkheden die de technologie ons biedt liet hij zien. En de gevaren als het gaat om onder andere het veilig beheren van alle data die beschikbaar komt.
Het gaat dan niet alleen om zelfrijdende auto’s, chipjes in je lichaam waardoor je geen huissleutel meer nodig hebt en zonder portemonnee boodschappen kunnen doen, hoe we gevolgd worden op de sociale media en de robotisering in het bedrijfsleven. Ook bij het waterbeheer komt veel techniek kijken. Denk bijv. aan het bedienen van sluizen en stuwen. Zonder goed technisch waterbeheer heeft Nederland een groot probleem. Jonge hackers kunnen vaak met gemak systemen van de overheid kraken. Zorg dat je ze voor bent en juist interesseert om bij die overheid te gaan werken.
Belangrijk is om gebruik te maken van de kennis van jongeren en van ze te leren. Nu zitten er in besturen en in de raden van toezicht nog steeds vooral grijze heren. Richard hield een betoog dat het goed zou zijn als naast iedere oudere bestuurder ook een jonge creatieveling wordt gezet. Zodat er niet meer wordt gewerkt volgens de methode ‘we hebben het altijd al zo gedaan’ maar gekeken wordt naar welke kansen er nu zijn om echt te vernieuwen en te verbeteren.
Maak actief gebruik van de mogelijkheden die data en techniek bieden.
Met de klimaatverandering komen er flinke uitdagingen op ons af als het gaat om droogte, hittestress en heftige regenbuien. Mooie taak voor alle overheden (rijk, provincie, gemeenten en waterschappen) om hier samen mee aan de slag te gaan en vooral ook de jongeren actief hier bij te betrekken. En gelukkig gebeurt dit ook al veel. Het kan echter altijd meer en beter. Die prikkel heeft Richard van Hooijdonk zeker meegegeven. En iedereen ging ook letterlijk met een prikkel naar huis. We kregen namelijk bij de uitgang een cactus 🙂

Over Anna-Lena

Algemeen bestuurslid waterschap Rijn en IJssel & voormalig statenlid provincie Gelderland (2011 - 2019)
Dit bericht is geplaatst in Diversen, Jongeren. Bookmark de permalink.