Politiek

Politiek zie ik als een middel om mensen te helpen en idealen te verwezenlijken. Weet inmiddels ook dat je om iets te kunnen bereiken veel geduld en vasthoudendheid nodig hebt. Ik ben daarbij altijd op zoek naar de balans tussen mens, natuur en economie. Wat mij betreft houden we een keer op met het denken in tegenstellingen. Het hoort misschien bij de politiek maar als je goed naar de verschillende partijen luistert dan hebben we eigenlijk allemaal een beetje gelijk.

Ja, het is belangrijk dat ondernemers de ruimte krijgen. Ja, het is belangrijk dat er geld wordt verdiend. Maar nee, dat mag niet onevenredig ten koste gaan van de leefomgeving en het welzijn van mensen en dat we dan als samenleving opdraaien voor de risico’s en het opruimen van de rotzooi.
Waar ik me met name voor inzet zijn de mensen die extra hulp en ondersteuning nodig hebben. Daarnaast wil ik graag een podium geven aan de ondernemers, organisaties en burgers die zelf hun verantwoordelijkheid nemen en die laten zien dat het ook anders kan. Dat je ook gewoon je geld kan verdienen met behoud van landschap, natuur en een gezonde en sociale leefomgeving. Dat dit niet alleen de verantwoordelijkheid is van de overheid maar van ons allemaal.

Het lijkt soms wel of alleen het uitvinden van nieuwe wielen belangrijk is. Topsectoren en innovatieprogramma’s prima, maar er is meer waardering en aandacht nodig voor ambachtseconomie en MKB. We moeten jongeren weer enthousiast maken om letterlijk de handen uit de mouwen te steken. Briljante initiatieven kunnen namelijk ook gewoon boven op een zolderkamertje ontstaan.

De zorg voor kwetsbare kinderen heeft ook altijd mijn aandacht. Hoor te vaak dat veel heftige problemen bij jongeren en ouders voorkomen hadden kunnen worden als er in een eerder stadium beter naar ze geluisterd was en als signalen eerder waren opgepikt. Als het aan mij ligt dan maken we nog veel meer gebruik van de kennis van ervaringsdeskundigen. Zij weten pas echt wat wel en niet werkt. Eigenlijk is dat misschien wel de basis van wat ik belangrijk vind. Als overheid en politiek nog meer leren van de degenen die al doen wat wij willen. Werken met aandacht voor mens, natuur en economie. Anderen hebben het wiel vaak namelijk al lang uitgevonden voordat wij het een keer laten draaien.

Mijn grote voorbeelden en inspiratiebronnen lopen overal rond.
Het zijn de mensen die doen, die met passie hun vak uitoefenen en daar ook hun directe omgeving en anderen blij mee maken.