Een niet werkende moeder bestaat niet (opiniestuk Gelderlander)

We slaan door. Dat was mijn conclusie toen ik in het verkiezingsprogramma van Groen Links las dat de huisvrouw in de toekomst geen recht meer heeft op AOW. Dit klinkt alsof de huisvrouw alleen maar achter het aanrecht duimen aan het draaien is en totaal geen bijdrage levert aan de maatschappij. Maar niet alleen van Groen Links hoor je dit geluid, als vrouw heb je bijna overal het gevoel dat je je moet verantwoorden als je hebt gekozen om helemaal of voor een deel “huisvrouw” te zijn.

Emancipatie van de vrouw is belangrijk. En je moet als vrouw ook alle mogelijkheden krijgen om je te ontwikkelen en hoger op te komen. Als het gaat om werk moet het niet meer uitmaken of je man of vrouw bent. We moeten allemaal dezelfde kansen krijgen op de arbeidsmarkt.
Maar wat moet je nu als vrouw zolang je kinderen nog klein zijn? En ook als ze groter worden is het toch best belangrijk dat er iemand voor ze is op het moment dat ze uit school komen. Waar moet de hangjeugd naar toe als er niemand thuis is?

Als een ander op je kinderen past dan is hij of zij aan het werk. Gastouders, BSO en crèche… die mensen zijn aan het werk. Als een ander het huishouden voor je doet dan is die persoon ook aan het werk. Kies je er als moeder echter voor om zelf voor je kinderen te zorgen en het huishouden te doen… dan ben je niet aan het werk en schijn je stil te staan. Vroeger mocht je niet werken en moest je thuis blijven. Nu voelt het soms alsof je moet werken en er niet voor de kinderen mag zijn.
Wat is belangrijker? Het hebben van een carrière of… het zien opgroeien van je kinderen?
Opvoeden is een kunst. Een zeer verantwoordelijke, veelzijdige en complexe taak.
Lever je dan geen bijdrage aan de maatschappij?

Wat kan een man?
Veel! Maar het is een feit dat een grote meerderheid van de vrouwen zowel lichamelijk (borstvoeding) als geestelijk meer gericht is op de kinderen en beter geschikt is voor de verzorgende en opvoedende taken. Als mannen hier echt beter in zouden zijn dan had de natuur ze wel een grotere rol gegeven als het gaat om het maken en krijgen van een kind…
Natuurlijk zijn er mannen die de verzorging en het huishouden prima kunnen doen, zij zullen echter altijd een minderheid vormen.

Wat is het beste voor de kinderen?
Borstvoeding is het beste wat een kind kan krijgen gedurende de eerste zes maanden van zijn leven. Dit schijnt zelfs op latere leeftijd nog een positieve invloed te hebben. Minder kans op overgewicht en meer weerstand. Het grootste deel van de moeders stopt echter met borstvoeding als ze na een paar maandjes weer aan het werk gaan. Veel beginnen er niet eens meer aan. De eerste maanden heeft een klein kind vooral de moeder nodig. Aandacht en rust is belangrijk. Tegenwoordig moeten veel kinderen echter al van baby af aan hun draai vinden in de drukte van de crèche. Ze maken letterlijk al echte werkdagen, soms zelfs fulltime!

Naast de zorg voor mijn kinderen werk ik zeker 30 uur in de week. Ik ben gemeenteraadslid en ik heb een klein eigen bedrijfje. Ik heb het geluk dat ik mijn tijd flexibel in kan delen. Overdag werk ik als de kinderen naar school zijn of slapen. En ’s avonds en in het weekend is mijn man thuis zodat ik naar vergaderingen en afspraken kan gaan. In feite maak ik werkdagen van zeven uur ’s ochtends tot elf uur ’s avonds. Niet iedere jonge moeder heeft echter de mogelijkheid om zo haar tijd in kunnen te delen en ik bouw op deze manier geen pensioen op. Veel moeders doen naast de zorg voor hun kinderen vrijwilligerswerk op school en in het verenigingsleven. Leveren ze dan geen bijdrage aan de maatschappij? Hebben ze dan geen recht op AOW?

Meer waardering en aandacht voor moeder en kind!
Graag zou ik willen dat in de discussie over vrouwen en werk, het belang van moeders en kinderen meer meegenomen gaat worden. Emancipatie is mooi maar we moeten er niet in doorslaan.
Want wat is nu eigenlijk het allerbelangrijkste waar ook ter wereld… de opvoeding en het gezond zien opgroeien van je kinderen! Ben soms bang dat we dat af en toe een beetje vergeten.

(Opiniestuk wat is geplaatst in de Gelderlander)

Over Anna-Lena

Algemeen bestuurslid waterschap Rijn en IJssel & voormalig statenlid provincie Gelderland (2011 - 2019)
Dit bericht is geplaatst in Werk & onderwijs, Zorg & welzijn. Bookmark de permalink.