Gezond verstand?

Persbericht 27 mei 2010: “De ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) laten onderzoek doen naar de effecten van goede voeding en een betere ambiance bij maaltijden in de gezondheidszorg. In het onderzoek is de warme maaltijd de belangrijkste activiteit van de dag: het gaat om maaltijden die worden bereid met minimaal 60% biologische producten, aangevuld met producten zonder kunstmatige smaakversterkers en vrij van kunstmatige kleur-, geur-, smaak- en conserveringsstoffen, met veel aandacht voor presentatie.”

Ik viel weer is van mijn stoel toen ik dit bericht las. Wanneer gaan we eindelijk een keer uit van ons gezonde boerenverstand in plaats van iedere keer weer duizenden euro’s uit te geven aan onderzoeken. De kosten van bovenstaand onderzoek zijn 180.000 euro. Is het nu zo moeilijk om te bedenken dat mensen zich beter voelen als ze in een gezellige en huiselijke sfeer hun maaltijd kunnen gebruiken in plaats van in een veredelde kantine? En kunnen we er alleen met een onderzoek achter komen dat een met aandacht bereide maaltijd met eerlijke producten gezonder is en beter smaakt dan een kant en klaarmaaltijd uit de diepvries met allerlei smaakversterkers en toevoegingen? Het is bovendien al lang bewezen dat voeding een belangrijke rol speelt in gedrag en welbevinden.

Je bent wat je eet. Niet alleen bij ouderen maar ook bij jongeren is een beetje aandacht en een goede en gezonde voeding essentieel om goed te kunnen functioneren. Verschillende studies hebben al uitgewezen dat een gezonde voeding een goedkoop, humaan en zeer effectief middel is in de strijd tegen bijvoorbeeld asociaal gedrag. De Amerikaanse criminoloog Stephen J. Schoenthaler legde al in 1980 een verband tussen de toename in gewelddadigheidcijfers en die van de consumptie van fastfood en suiker. Op een school voor moeilijke jeugd in Amerika is het geweld drastisch afgenomen nadat er een gezonde lunchkaart werd ingevoerd. Hamburgers, patat, frisdrank, snoep en chips werden vervangen door verse salades, vleesgerechten naar grootmoeders recept, volkoren brood, vers fruit en drinkwater. Na deze omschakeling stegen de rapportcijfers, er waren minder ruzies en leraren kwamen weer toe aan lesgeven. Ook blijkt uit onderzoek dat ontwikkelingsstoornissen als Dyslexie, ADHD en Autisme steeds meer voorkomen en dat hier een directe relatie te vinden is met de veranderde eetgewoonten in de westerse landen. Verder hebben we een groot probleem met overgewicht. Het eten van bijvoorbeeld te veel vlees verhoogd de kans op spijsverteringsproblemen, auto-imuunziekten, vermoeidheid, een hoog cholesterol en kanker. En er zijn nog veel meer voorbeelden te noemen. Als mensen leren bewuster met eten om te gaan en vooral iets minder en gezonder eten dan zou dit echt niet alles oplossen maar al wel een boel schelen.

De moraal van dit verhaal: Geen extra onderzoeken meer maar direct een omschakeling naar minder, gezonder en bewuster eten. Dit gaat op alle terreinen een heleboel opleveren!

Over Anna-Lena

Algemeen bestuurslid waterschap Rijn en IJssel & voormalig statenlid provincie Gelderland (2011 - 2019)
Dit bericht is geplaatst in Zorg & welzijn. Bookmark de permalink.