Jeugdzorgen

FullSizeRender-8

Eind april/begin mei kwamen er veel berichten naar buiten die flinke zorgen geven als het gaat om de zorg voor kwetsbare kinderen in Gelderland: Jeugdzorginstelling dreigt failliet te gaan door bureaucratie en betalingsachterstanden, Veilig Thuis Gelderland Zuid is onder verscherpt toezicht gesteld & gemeenten vragen stop ‘campagne tegen kindermishandeling’ vanwege te veel meldingen

Hieruit komt onder andere naar voren dat veel gemeenten nog met problemen rondom de organisatie van de jeugdzorg te maken hebben. De afgelopen jaren is er veel op hen afgekomen. Onder andere de ‘bovenregionale’ zorg blijkt kwetsbaar. Aangegeven wordt dat de samenwerking en afstemming tussen gemeenten, regio’s en de jeugdzorginstellingen beter zou moeten.

Heb de zorgen over de huidige situatie uiteraard doorgegeven aan ons Tweede Kamerlid Loes Ypma en staatssecretaris Martin van Rijn. Verder heb ik hierover schriftelijke vragen gesteld aan GS. Deze week kreeg ik de antwoorden. Kort gezegd: de problematiek rondom de zorg voor kwetsbare kinderen is niet uit het oog, niet uit het hart, maar wel uit handen van de provincie. We hebben de kennis ook niet meer in huis om concreet wat op te pakken. Een zinnetje in de antwoorden van GS kan echter indien nodig wel voor een opening zorgen: ‘als gemeenten bij ons aankloppen voor hulp zullen wij niet doof zijn, maar het initiatief ligt niet meer bij ons’. Dit is in ieder geval al een ander geluid dan alleen maar het ‘we gaan er niet meer over’ wat ik tot nu toe altijd hoorde en waar ik enigszins allergisch voor ben. We moeten altijd kijken wat we kunnen doen om te helpen. Zeker als het gaat om de zorg voor kwetsbare kinderen.

Over Anna-Lena

Algemeen bestuurslid waterschap Rijn en IJssel & voormalig statenlid provincie Gelderland (2011 - 2019)
Dit bericht is geplaatst in Zorg & welzijn. Bookmark de permalink.