Aanpak gevaarlijke kruisingen

Ook deze maand heeft er helaas weer een ongeluk plaatsgevonden op de kruising van de N818 en de Munstermanstraat net buiten Terborg (gemeente Oude IJsselstreek). Dit is het vierde ernstige ongeluk op deze plek sinds vorig jaar december. Ook in het verleden zijn er op deze plek al veel ongelukken gebeurd. Slecht zicht en/of te hoge snelheid worden hierbij vaak genoemd als oorzaak. Dit kruispunt is bovendien een veelgebruikte oversteekplaats voor scholieren.

In Gelderland zijn er helaas meer van dit soort gevaarlijke kruisingen op provinciale wegen. Daarom heb ik namens de PvdA Gelderland schriftelijke vragen gesteld. Wil graag weten op welke wijze deze gevaarlijke kruisingen nu aangepakt gaan worden.

Vragen:

  1. Is GS het met ons eens dat het verbeteren van de verkeersveiligheid op gevaarlijke kruisingen van provinciale wegen de hoogste prioriteit heeft?
  2. De kruising van de N818 en de Munstermanstraat wacht al geruime tijd op een concrete oplossing. Binnen welke termijn gaat dit kruispunt nu echt goed aangepakt worden?
  3. Hoeveel van dit soort gevaarlijke kruisingen zijn er in Gelderland en is er een actueel plan van aanpak met tijdspad over hoe deze kruisingen worden verbeterd?
  4. Vaak duurt het door bijvoorbeeld besluitvorming helaas nog enige tijd voordat een gevaarlijke kruising daadwerkelijk aangepast wordt. Zijn er oplossingen die op de hele korte termijn al enig effect kunnen hebben om de veiligheid te verbeteren?
  5. Worden belangenverenigingen uit dorpen/wijken en aanwonenden van de betreffende wegen door de provincie actief betrokken bij het zoeken naar een oplossing? Door betrokkenen wordt bijvoorbeeld voor de korte termijn het plaatsen van “Stop-borden” genoemd. Voor de lange termijn vindt men vooral dat de snelheid omlaag gehaald zou moeten worden door bijvoorbeeld de aanleg van een rotonde. Hoe denkt GS over dit soort oplossingen?

 

Over Anna-Lena

Algemeen bestuurslid waterschap Rijn en IJssel & voormalig statenlid provincie Gelderland (2011 - 2019)
Dit bericht is geplaatst in Wonen & leefomgeving. Bookmark de permalink.