Bijeenkomst thuishulpen & FNV

image-110994

Op dit moment is er veel onrust onder de thuishulpen over het faillissement van TSN en de manier waarop gemeenten dit oppakken. Onder andere ook in de regio Achterhoek. De PvdA maakt zich hier flink zorgen om en daarom hebben we maandagavond 21 maart een bijeenkomst georganiseerd waarbij 16 thuishulpen, de FNV, Tweede Kamerlid John Kerstens en PvdA-raadsleden uit de Achterhoek aanwezig waren. Ik was voorzitter van deze bijeenkomst. In het gesprek kwam naar voren dat veel gemeenten de thuishulpen helaas nog te vaak beschouwen als het sluitstuk in de zorgketen. Maar een enkele gemeente krijgt van de FNV het predicaat goed omdat zij op CAO-salaris basis de medewerkers van TSN overnemen en ervoor zorgen dat cliënten hun vertrouwde thuishulp kunnen behouden. Grote frustraties zijn er over gemeenten die de bezuinigingen in de zorg afwentelen op de thuishulpen door met alfahulp constructies te werken. Terwijl staatssecretaris Martin van Rijn dit nadrukkelijk als ongewenst heeft verklaard. Tijdens deze bijeenkomst zijn we iedere gemeente in de Achterhoek specifiek afgegaan en hebben we concreet de punten benoemd die aangepakt moeten worden om de situatie voor de thuishulpen te verbeteren. Ieder zal hier vanuit zijn eigen rol dan mee aan de slag gaan. Het belangrijkste is dat we er samen voor gaan zorgen dat zowel de medewerkers als de cliënten zo spoedig mogelijk duidelijkheid krijgen en op een goede en fatsoenlijke wijze verder kunnen.

Over Anna-Lena

Algemeen bestuurslid waterschap Rijn en IJssel & voormalig statenlid provincie Gelderland (2011 - 2019)
Dit bericht is geplaatst in Zorg & welzijn. Bookmark de permalink.