‘Tha Bus’ naar de Tweede Kamer

shapeimage_1-6

Op vrijdag 30 januari 2015 heb ik met jongeren van Tha Bus on Tour een bezoek gebracht aan De Tweede Kamer in Den Haag. Door de decentralisaties is er veel veranderd op het gebied van de jeugdzorg. Ook voor projecten als “Tha Bus”. Daarom heb ik het initiatief genomen om samen met Zorgbelang en de PvdA Gelderland ervoor te zorgen dat Gelderse jongeren met ervaring in de jeugdzorg hun verhaal kunnen laten horen in de Tweede Kamer.
Naast de jongeren waren er ook medewerkers van Zorgbelang, twee ouders van gezinshuis Gentle en statenlid Paula Wieggers mee met het bezoek.

De PvdA kamerleden Loes Ypma en John Kerstens gingen in gesprek met de jongeren, die met passie en enthousiasme hun verhalen, tips en vragen aan de kamerleden meegaven.

Tha Bus is een pracht project georganiseerd door Zorgbelang Gelderland. Met een oude Amerikaanse schoolbus bezoeken jongeren met jeugdzorgervaring middelbare scholen in Gelderland. De jongeren vertellen als gastdocent op scholen over wat hun overkomen is.
Ik ben een aantal keren mee geweest met Tha Bus. Je ziet dan een klas vol pubers stil worden, luisteren en gerichte vragen stellen aan zo’n jonge gastdocent. Een gastdocent die het vaak verdomd moeilijk heeft gehad maar wel het lef heeft om zijn of haar verhaal te vertellen zodat anderen er van kunnen leren.

Zou zo goed zijn als ook gemeenten dergelijke projecten gaan omarmen.
Juist ervaringsdeskundige jongeren weten als geen ander wat er anders en vooral beter kan in de jeugdzorg. Nodig deze jongeren uit in de gemeenteraad, betrek ze bij het beleid, laat hun stem horen in scholen, bij organisaties en het gemeentehuis!

In onderstaande bijlage lees je meer over het bezoek. Ook wat de jongeren aan de kamerleden mee hebben gegeven staat er in.
http://www.zorgbelanggelderland.nl/media/562418/Tha-Bus-naar-Den-Haag.pdf

Over Anna-Lena

Algemeen bestuurslid waterschap Rijn en IJssel & voormalig statenlid provincie Gelderland (2011 - 2019)
Dit bericht is geplaatst in Jongeren, Zorg & welzijn. Bookmark de permalink.